Aktuelnosti
Workshop Evropskih instruktora za rekonstrukciju mitralnog zaliska Štampa El. pošta

20140307 094424

Od 6 - 8. marta 2014. u Pragu (Češka republika) je održan stručni sastanak Evropskih instruktora iz oblasti rekonsruktivne valvularne hirurgije pod nazivom: Train the Trainer workshop: Mitral Valve Repair Skill Lab.

 

Rukovodioc sastanka bio je Dr. Patrick Perier (Bad Neustadt/Saale, Nemačka), a svoje zemlje predstavljali su kardiohirurzi-instruktori iz Češke, Slovačke, Poljske, Ukrajine, Turske, Moldavije, Rumunije, Nemačke i Srbije (Dr. Živojin Jonjev, IKVBV, Sr. Kamenica).

Kurs je podržan od strane European Association for CardioThoracic Surgery (EACTS) i European Society for Cardiovascular Surgery (ESCVS), a organizaciono je pripremljen od strane kompanija Johnson&Johnson i Ethicon.

Tokom kursa učesnici su upoznati sa radom na Verberkmoes Mitral Sim trenažeru za rekonstrukciju mitralne valvule koji je 2012 pobedio na konkursu EACTS (Cardiovascular Simulation Award).

 
Kardiohirurški workshop Homburg 2013. Štampa El. pošta

May25rekonstrukcija AZ

Rekonstrukcija aortnog zaliska i aortnog korena postala je veoma prihvatljiva alternativa, posebno za mlađe pacijente, kao i one starije sa kontraindikacijama za upotrebu antikoagulantne terapije.

Prednosti rekonstrukcije aortnog korena i aortnog zaliska su višestruke zbog niske incidence postoperativnih komplikacija koje se ne retko sreću posle implantacije veštačkih zalistaka.

Od 15-17 maja 2013. godine održan je kardiohirurški workshop u Saarlandes Univerzitetskoj klinici (Homburg, Nemačka), baziran je na 15-godišnjem iskustvu u rekonstrukciji aortnog korena i aortnog zaliska. Kombinacija didaktičkih predavanja, video prezentacija, „hands on" wetlab-a i živog audio-video prenosa operacija omogućio je dobro razumevanje problematike; integrisanje patofiziologije, ultrazvučne dijagnostike i savremene operativne tehnike u algoritam lečenja kojim se postiže optimalan rezultat lečenja.

Kurs takođe obezbeđuje CD sa predavanjima i DVD prezentacijama kojim je omogućena laka obnova naučenog materijala i tokom kasnije kliničke prakse.

 
Workshop Evropskih instruktori za koronarnu hirurgiju Štampa El. pošta

workshopWorkshop Evropskih instruktori za koronarnu hirurgiju

U organizaciji Udruženja kardiohirurga Češke i kompanije Ethicon (USA) 15. marta 2013. u hotelu Jozef u Pragu održan je stručni sastanak Evropskih instruktora iz oblasti koronarne hirurgije pod nazivom:

Train the Trainer workshop: Anastomotic Skills Training Continuum.

Rukovodioc sastanka bio je Prof. dr Paul Sergeant (KU Lueven,Belgija); bivši predsednik Evropskog udruženja kardiotorakalnih hirurga (EACTS) i idejni tvorac ovog projekta.

Po pozivu organizatora skupa Institut za KVB Vojvodine u Sremskoj Kamenici predstavljao je Načelnik odeljenja za koronarnu hirurgiju dr sci med Živojin Jonjev.

U cilju podizanja kvaliteta koronarne hirurgije u svetu istaknut je značaj kontinuiranog treninga svih kardiohirurga u okviru matične institucije kao i upotrebe laboratorijskih simulatora za mlađe kardiohirurge tokom specijalizacije po pravilima OSATS-a.

Dateljnije informacije o upotrebi laboratorijskih simulatora iz oblasti koronarne hirurgije možete pogledati na sajtu: www.MyVirtualAnastomosis.com

 
Voice of America Štampa El. pošta

Voice of America, Washington D.C., Published on Feb 5, 2013

Branko Mikašinović razgovarao je sa dr Živojinom Jonjevom, koji je nedavno učestvovao na godišnjem kongresu Udruženja torakalnih hirurga u Los Anđelesu. Dr Jonjev za naš program između ostalog komentariše i učešće srpskih lekara na ovakvim skupovima.

 

 
Promocija knjige Srce u Žitištu Štampa El. pošta

 

 

Promocija knjige u Žitištu

 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 2

ikvbv

ZDRAVSTVO_logo

logowebMed

kucazdravlja_banner_170x60

ukvhs
ukscg
Srce, Powered by Joomla!

Licenca i privatnost